24 Nov 2014
November 24, 2014

Migrena

Blog

Migrena je hronična autoimuna bolest. To je vaskularna glavobolja, koja zahvata jednu polovinu glave, javlja se u napadima i praćena je mučninom, povraćanjem, poremećajem vida i pojačanom osetljivošću na buku. Napadi mogu da traju satima, pa i danima. Bol koji se pri tome javlja  pulsirajućeg je karaktera. Kod nekih osoba ti napadi se javljaju par puta godišnje, dok ih drugi imaju više puta mesečno.

Češće se javlja kod žena, čak tri puta češće nego kod muškaraca i napadi su povezani sa menstrualnim ciklusom i menopauzom. Pored toga, napade migrene mogu da prouzrokuju stres, fizički napor, konzumiranje određene vrste hrane, nagle promene vremena, glad, dehidriranost….

Osnovni uzrok ovih bolova je smanjen dotok kiseonika i krvi u mozak, sto nam govori da i poremećaji u vratnoj kičmi imaju značajnu ulogu u nastajanju ove bolesti.

Naravno da ovakvi napadi ometaju obolele u vršenju svakodnevnih obaveza i uopšte u normalnom funkcionisanju. Zbog toga ovaj bol treba da se shvati kao opomena da se uspori tempo zivota i da se napravi preraspodela energije.

Lečenje migrene u našoj ordinaciji sprovodi se akupunkturom i savetima o ishrani i promeni zivotnih navika.

Leave a Reply