Gojaznost

Gojaznost je bolest,odnosno, bolesno stanje koje se ispoljava prekomernim nagomilavanjem masti u organizmu I povećanjem telesne težine. Uzrok gojaznosti je uvek unošenje veće količine namirnica nego što su potrebe organizma.

Gojaznost koja je posledica  hormonskih poremećaja veoma je retka.

Učestalost javljanja gojaznosti podjednaka je u svakom životnom dobu.

Navike u uzimanju hrane su različite.Stalno grickanje pretstavlja značajan uzrok u nastajanju gojaznosti. Drugi razlog je nekretanje. Osobe koje rade sedeći I malo se kreću, gojaznije su od onih  koje su fizički aktivne. I na kraju,veoma važan uzrok gojaznosti nalazi se u našoj psihi. Pojedine osobe svoja životna nezadovoljstva  kompenzuju povećanim uzimanjem hrane.

Gojazne osobe su veoma često  izložene podsmehu okoline. Zbog toga su psihički napete, slabi im volja za rad, izbegavaju izlaske…Sve ovo vodi daljem uzimanju hrane, koje dovodi do jos većeg povećanja telesne težine. Tako se stvara začaran krug iz koga je teško izaći bez pomoći stručnjaka.

Brojne su tegobe koje koje osećaju osobe sa prekomernom telesnom težinom. Podjednako su I brojni rizici od nastajanja ozbiljnih bolesti.

Nadutost trbuha, poremećaj varenja,  masna jetra, povišen nivo šećera u krvi, visok krvni pritisak, proširene vene na nogama, bolovi u karlici, kolenima I stopalima samo su   neke od tegoba koje prate gojaznost. Plucna ventilacijab kod gojaznih je smanjena, pa su takve osobe podložnije infekcijama disajnih puteva, posebno u zimskim mesecima.

 

Postoji mnogo načina lečenja gojaznosti.Nije toliko teško oslabiti, već zadržati željenu telesnu težinu kroz vreme, uz dobro zdravlje I vitalnost.

U našoj ordinaciji gojazne osobe lečimo akupunkturom, savetima o ishrani I ukazivanjem na greske u načinu života. Naravno, ne zaboravlja se ni na fizičke vežbe. Pacijent je sve vreme u jednoj vrsti škole gde dobija savete kako da se pravilno hrani, kada I koju vrstu hrane da uzima, na koji način da je priprema.

.Akupunkturom  delujemo na ubrzavanje metabolizma, potstičemo izbacivanje tečnosti iz tela , limfnu drenažu, utičemo na centar za glad, tako da se apetit smanjuje I  dovodimo u energetsku ravnotežu ceo organizam.

Leave a Reply